מחקרים קליניים (על בני אדם) שנערכו על אורז אדום, שהכיל כמויות נכבדות של מונקולין K, מצאו שהוא אכן מוריד את סך הכולסטרול ואת רמות הכולסטרול LDL (הכולסטרול "הרע" שקשור לסיכון מוגבר למחלות לב). אולם חשוב להדגיש שבכל המחקרים הללו השתמשו במוצרים שהכילו כמות גדולה של מונקולין K. בסקירה שנערכה בארצות הברית בשנת 2011 נמצא כי מרבית המוצרים המכילים אורז אדום מכילים כמות מזערית של מונקולין, או אינם מכילים אותו כלל. מסיבה זו, למרות שהמשתתפים במחקרים הצליחו להוריד את רמות הכולסטרול שלהם – יש להניח שלא תוכלו להגיע לתוצאות דומות.
אורז ארוך, לבן וריחני המכונה “מלך הניחוחות”. האורז הבסמטי נחשב לאורז מיוחד ויוקרתי בשל צורתו, טעמו וניחוחו האגוזי. אופן הבישול שלו שונה וכולל שטיפה והשרייה מוקדמת. אחרי הבישול האורז הבסמטי הופך עדין מאוד וגרגיריו מתארכים פי ארבע. בבישול נשמרים כל הגרעינים בנפרד ואינם דביקים. עשיר בפחמימות מורכבות (מדד גליקמי בינוני), חומצה פולית, מנגן, ברזל. האורז הבסמטי בעל ערך קלורי נמוך, כ- 1 קלוריה לגרם מבושל, מהווה מקור טוב לוויטמין K ולויטמינים מסוג 1B וניאצין (B3) התורמים לבקרת הכולסטרול ולבריאות כלי הדם. כמו כן הוא בעל אינדקס גליקמי נמוך ולכן מתאים יותר לחולי סוכרת, בהשוואה לדגנים אחרים ולמוצרים המיוצרים מקמח
האורז(Oryza) הוא הדגן הנפוץ ביותר , הוא גדל ע"י הצפת השדה במים, 3000 ליטר מים דרושים לגידול ק"ג אחד של אורז והוא דורש הרבה עבודה פיזית וידנית.גידול האורז מתרכז בעיקר בסין, הודו ואינדונזיה ובארה"ב גדל בעיקר אורז הפרא . בארץ נתין למצוא סוגים שונים של אורז. האורז הלבן , ממנו הוסרו הסיבים, דבר התורם לחיי מדף ארוכים יותר אך להפחתת הערכים התזונתיים שבו והאורז המלא הכולל את הקליפה. האורז הלבן הרגיל, עם גרגרים מאורכים מתאים להכנת אורז כתוספת למנה עיקרית (יסמין, פרסי) האורז הבסמטי לבן או מלא, עם גרגרים צרים וארוכים השומר על מעט נוקשות אחרי בישול מאחר ומשחרר מעט עמילן ביחס לאורז רגיל