העדשים הכתומות קרויות גם עדשים מצריות, והנן צמח חדש שנתי ממשפחת הקטניות , תרמילי הצמח מכילים זרעים בגדלים שונים העדשים הינם הקטנייה הנפוצה בארץ והן קיימות במס' צבעים: שחורות, כתומות, אדומות , חומות, צהובות, ירוקות ניתן לשלב אותן בסלטים , מרקים, תבשילים, קציצות , פשטידות ואפילו קינוחים, אפשר להפוך אותם לקמח ע"י טחינה במטחנת תבלינים ולהוסיף אותם כתחליף לקמח במאפים ובעיקר תחליף לקמח חומוס. כל סוגי העדשים מרכיב שימושי במטבח הטבעוני והצמחוני כמו למשל במטבח ההודי ובכלל לכל מי שבריאותו חשובה לו וזאת מאחר והן בעלות ערך תזונתי גבוהה, הן מכילות ויטמינים, וברזל ,זרחן , אבץ, מגנזיום , ניאצין ,מינרלים , פחמימות וחלבון , בחצי כוס עדשים תשעה גרם חלבון, הן עשירות גם בחומצה פולית. בכוס עדשים אדומות מבושלות כ- 90 אחוזים מהקצובה היומית המומלצת. עדשים הכתמו מכילות ספונינים,